24 Temmuz 2017 Pazartesi

Tırnak Mantarı Tedavisi

Tırnak mantarı  tedavisi farklı yöntemler ile gerçekleştirilebilmektedir. Tırnak mantarları her bireyde aynı derece meydana gelmez ve bundan kaynaklı farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında yazımızda da değineceğimiz tırnak mantarı kremlerinden, antifungal losyonlardan, TCA ile tırnak mantarı tedavisinden ve tırnak mantarı ilaçlarından bahsedilecektir. İyi okumalar dileriz. 

Tırnak Mantarı



Tırnak Mantarı Tedavisinde Antifungal Losyon Uygulaması '' Antifungal Lotion Application in the Treatment of Nail Fungus '' ve Tırnak Mantarında önleyici faktörler üzerine hazırlanmış bu makalemizde ilk önce kısaca, kimlerin tırnak mantarı hastalığına yakalanma riski yüksektir, buna bir değinelim.



  • Diyabeti olanlar. 
  • Kan dolaşım sorunları olanlar. 
  • Bağışıklık yetersizliği olanlar (AIDS/HIV enfeksiyonu). 
  • 65 yaş ve üzeri olanlar. 
  • Ayak derisinde mantar enfeksiyonu olanlar. 
  • Ayakları çok terleyen veya sürekli nemli kalanlar. 
  • Atletler, koşucular ve dansçılar gibi ayaklarına fazla yüklenenler. 
  • Ayakkabı alırken sağlıklı kimyasallardan, kaliteli malzemelerden üretilmiş, kendi ayak ve bilek ölçülerine göre tasarlanmış ayakkabı üreten firmaları tercih etmeyenler. 
  • Satın aldıkları çorapların, eldivenlerin deri sağlığına uygun olarak üretilmemiş malzemelerden yapılmış olanlarını tercih edenler. 
  • Satın aldıkları giysi ve elbiseleri yıkamadan kullananlar. 
  • İnsan sağlığına uygun olmayan malzemelerden yapılmış ayakkabılar. 
  • Kendi ayak bilek ölçülerimize göre tasarlanıp üretilmemiş ayakkabıları giyenler. 
Tırnak mantarı rahatsızlığıyla ilgili olarak daha nitelikli bir yazıya ihtiyaç duyuyor iseniz, konunun daha kapsamlı bir şekilde ele alındığı şu linki ziyaret edebilirsiniz.

Tırnak Mantarı Hastalığı Tedavisi



Tırnak mantar enfeksiyonu kendiliğinden iyileşmez ve Tırnak mantarı enfeksiyonları için uygulanan tedavi süreci oldukça uzundur, fakat antifungal kremleri cilt çok kolay bir şekilde emebildiği için tedavinin süresini kısaltabilir. Antifungal kremleri kendiniz de hazırlayıp kendiniz de uygulayabilirsiniz.


Tırnak Mantarı Tedavisinde Antifungal Losyon Uygulaması



Uygulama öncesi, Mantar rahatsızlığına maruz kalan parmaklardaki tırnaklar kolonya yardımı ile temizlendikten sonra, bir parça pamuk ile silinir. Pamukla silme işlemi bittikten sonra kuruma işlemi için beş dakika beklenir.

Tırnak hijyenik olarak temizlendikten sonra, tırnağa yerleşmiş mantara neden olan bakterilerin yok edilmesi amaçlı boş ve temiz bir kaba 100 gr vazelin benmari usulü eritilerek konulur ve 10 gr salisilik asit,   10 gr çinko oksit karıştırılıp bir miktar beklendikten sonra 10 ml' lik çay ağacı yağı ilave edilerek elde edilen karışım iyice karıştırılır ve daha sonra tırnaklardaki mantarlı yüzeylere sürülür.

Ortalama on ile on beş dakika beklendikten sonra, b5, b3 ve E vitamini karıştırılarak bu karışım krem muhtevasına geldiğinde mantarın nüfus ettiği tırnağa, tırnağın yeniden sağlıklı gelişimi sağlanması amaçlı sürülür. Tırnak mantarı etkili bir hastalık olması sebebi ile tedavisinin de uzun sürdüğünü yazımızda belirtmiştik, kendi hazırladığınız bu ile tırnak mantarı rahatsızlığından üç ay gibi bir sürede çözüme kavuşturmuş olursunuz.

Tırnak Mantarı tedavisinde Tca Asit Uygulaması


İlaç harici olarak lazer ile mantarlar tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca kimyasal peeling işleminde kullanılan asitlerle mantarlı bölgenin yakılarak hem mantarın kurutulması hem de cildin yenilenmesi sağlanır.



TCA uygulanmadan önce mantarlı bölge iyice törpülenir ve TCA %60 solüsyonu tırnak mantarı olan bölgeye kulak çubuğu yardımıyla 3-4 sefer üst üste sürülür, 3-4 dakika sonra bölge  bol suyla yıkanır. TCA solüsyonun %60 olması önemli daha az veya fazla oranlarda kullanılmamalıdır. TCA tırnak mantarını öldürüp bölgede soyuma sağlayacaktır. Daha sonra sabah akşam kullanılmak üzere hazırlayacağınız yukarıdaki losyon işlem uyguladığınız bölgeye sürmeniz gerekmektedir.  TCA solüsyonu 15 günde bir yapmanız gerekir ve TCA her gün uygulanmaz.


TCA sonrası merhem için 100 ml vazelin 10 gr salisilik asit, 10 gr çinko oksit kullanarak hazırladığınız merheme ek olarak 10 ml e vitamini, 10 ml saf b5 vitamini karıştırarak hızlı iyileştirici bir karışım hazırlayabilirsiniz. Bütün maddeleri bir kutuda iyice karıştırın ve TCA solüsyon uyguladığınız bölgeye sabah akşam sürün.  




Tırnak Mantarı Kremi

Tırnak mantarı kremi için evde hazırlayacağımız merhem oldukça iyi gelecektir.
  • 2 kutu vicks krem
  • 1 kutu vazelin 100 gr
  • 10 ml lavanta yağı
  • 10 ml çay ağacı yağı
  • 30 gr çinko oksit (3 adet 10 gr lık)
  • 20 gr salisilik asit (2 adet 10 gr lık)
Önce vicks ve vazelini benmari usulü eritin, ama çok ısınmasınlar  eridiğinde ise hemen ısıdan  alın ve boş bir krem kabı veya saklama kabına dökün, arkasından içerisine uçucu yağları döküp iyice karıştırın, sonrasında salisilik asit ve çinko oksiti ilave edip iyice karıştırın karışım pelte ve koyu bir hale geldiğinde hemen buzluğa koyun ve donmaya bırakın. İşte evde kullanacağınız, ev yapımı en etkili tırnak mantarı kreminiz hazır.

Tırnak Mantarı Solüsyonu

Kremi yaptık ama etkisini arttırmak istiyoruz, işte bu noktada gene adı bolca geçen bir malzemeyi kullanarak onu daha zenginleştireceğiz. Bu malzememiz sirke, içerisinde de laktik asit kullanacağız. Özellikle elma sirkesi kullanabilirsiniz, çünkü bu sirkenin içindeki asetik asit (acetic acid) antifungal özellikleri olan bir maddedir, sirke ayak tırnaklarınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Gelelim Tarifimize, bu tarifte laktik asiti bir çok tırnak mantarı ilacında adı geçtiği için kullanacağız.
  • 1 su bardağı elma sirkesi
  • %80’lik laktik asit 20 ml
boş bir tonik veya gül suyu şişesine elma sirkesini ve laktik asiti ilave edin iyice çalkalayın. Oldukça etkili solüsyonunuz hazır demektir.

Tırnak Mantarı Geçiren İlaç

  • Gelelim evde bu illeti kesin olarak nasıl çözeceğimize. Öncelikle bu iş için TCA denen bir asit kullanıp diğer yöntemlerden yardım alacaksınız. Size adım adım tedavi sürecini anlatacağım dediklerimi harfiyen yaparsanız, tırnak mantarının nasıl geçtiğini gözlerinizle 3 ayda göreceksiniz.
  • Her duş almanızdan önce kulak çubuğuyla tırnaklarınıza çamaşır suyu süreceksiniz. Eğer ayak mantarınız da varsa, elinize eldiven takı pamuk yardımıyla ayağınızı çamaşır suyuyla sileceksiniz. Ama ayak mantarı yoksa sadece tırnaklarınıza çamaşır suyu sürün. Üç dakika sonra duşa girin. bunu her duştan önce yapın.
  • Yukarıda anlattığım Elma sirkeli ve laktik asitli yaptığınız karışımı kulak çubuğuyla tırnaklarınıza sürün, işlemi sabah akşam yaparsanız daha iyi ama eğer vaktiniz yoksa sadece akşamları yapın.
  • Yukarıda anlattığım krem karışımını elma sirkesi laktik asit karışımı sürdükten sonra kulak çubuğuyla kremi tırnaklarınıza sürün. Bunda da sabah akşam olursa daha iyi olur ama en azından her akşam yapın. Kulak çubuğunu tırnağınıza değdirdikten sonra bir daha ürüne sokmayın. Her iki karışım içinde bu geçerli kulak çubuğunu tırnağınıza sürdükten sonra yenilemek için çubuğun diğer tarafını kullanın, her iki taraf da bittiğinde yeni çubuk kullanın, kulak çubuğunu tırnağa sürdükten sonra aynı yüzünü bir daha ürüne bulaştırmayın.
  • Tırnak mantarına en son ve öldürücü darbeyi TCA ile vuracağız. Bu madde en inatçı mantar siğil falan hepsini öldüren bir şey. Yukarıdaki işlemleri bir hafta boyunca yaptıktan sonra, TCA asiti süreceğiz. Haftada bir tırnaklarınızı bir törpü ile törpüledikten sonra %40 TCA’yı kulak çubuğu yardımıyla süreceksiniz. Ama tırnakların tam üzerine sürün, tırnak etine kesinlikle değdirmeyin. TCA’yı ilk zamanlar yıkamayacağız, ete değdirmeden inceden sürün.
  • Bu aşamada çamaşır suyu, elma sirkesi laktik asit karışımı ve en iyi tırnak mantarı kremini yukarıda anlattığım şekilde kullanıp haftada bir tırnağı törpüleyip tca asiti tırnağa sürüyoruz. Yaklaşık bir ayın sonunda tırnak iyice aşınıp artık ete gelmeye başlayacak. İşte bu aşamada tca asit canınızı yakmaya başlayacak, bu noktada tca asiti sürdükten sonra 3 dakika sonra yıkamanız lazım. Artık etlere, tırnak yatağına tca sürdüğümüz bu aşamada, çamaşır suyu, elma sirkesi ve kremi kullanmayın. Sadece tırnağa madecassol, beklazon, hametan gibi kremler sürün ki bölge kabuk bağlayıp atsın. Tırnak etini ve derinizi yaktığınız bu aşamada deriniz kabuk atana kadar beklemeniz gerekiyor, bu da yaklaşık 20 gün yapar, deri kabuk attığında bir sefer daha tca uygulaması yapın.
  • Özetle tırnağın törpü ile inceldiği aşamaya kadar yukarıdaki işlemleri tırnağa haftada bir tca sürüyorsunuz, ama tırnak etinize kadar tırnağınız aşındığında, yani artık ete geldiğiniz aşamada, diğer ürünleri kesip sadece tca ile tırnak eti ve yatağını yakacaksınız. İşlemi 20 gün arayla 2 sefer veya yeterli gelmezse 3 sefer yapacaksınız. İşlemler 20 günde bir yapılacak. Sonra tırnaklarınız yeniden çıkacak, bu aşamada artık sağlıklı bir tırnak gelmiş olacak ve mantardan eser kalmayacak. Tırnak mantarı, tırnak yatağına yerleştiği için, tırnak yatağını da 2 yada 3 kere yakabilirseniz tca ile artık mantar öldü demektir, hadi geçmiş olsun.



Soru ve görüşlerinizi yorumlar kısmından sorabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder