24 Temmuz 2017 Pazartesi

Tırnak Mantarına Domestos

Mantar rahatsızlığı enfeksiyon şeklinde olan ve engellenmediği taktirde kolay yayılan bir hastalıktır. Bu yazımızda tırnak mantarı için domestos uygulamasından, tırnak mantarı nedenlerinden, tırnak mantarı bitkisel tedavisinden ve tırnak mantarı lazer  tedavisinden bahsedeceğiz. Tırnak mantarı tedavinizde başarılı olması dileğiyle iyi okumalar dileriz. 

Tırnak Mantarına Domestos

Tırnak mantarı tedavisinde domestos yani çamaşır suyu kullanılmaktadır. Tedavi için ; İnsanın ayakları çamaşır suyu çözeltisini 15-30 gün  boyunca sabahları ve akşamları 15'er dakika bekletmek ve ardından durulanması gerekir. 



Güçlü çözelti olduğu için dikkat edilmelidir. Ağartıcı 1 bardak su 10 bardak eklenerek seyreltilmelidir.  Klorlu ağartıcılar tehlikeli kimyasal maddeler olduğunu unutmamak gerekir ve kullanırken dikkatli olmak lazımdır. Tırnak mantarı veya cilt mantarı olan bölgeler haricinde sağlam deriye sürülmemelidir. 




Tırnak Mantarı Neden Olur 


Tırnak mantarı  kişiden kişiye geçen bakterilerin oluşturduğu enfekte bir hastalıktır. Her  havuz ve sauna odasında mantar patojenleri vardır. Çünkü buralar sıcak ve nemli oldukları için mantalar buralarda üremektedirler.

Ayrıca mantarlar kişide zaten bulunmaktadır ve bağışıklı sistemi zayıfladığı an gelişip mantar rahatsızlığına neden olabilmektedir. Özellikle diyabet rahatsızlığı olanlarda ayaklara fazla kan gitmemesi tırnak mantarı oluşmasının nedenleri arasındadır. 

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer


Onikomikoz veya Tinea unguium olarak bilinen tırnak mantar enfeksiyonu, çok kolay bir şekilde tanınabilir. En sık rastlanan  tırnak mantar belirtileri arasında tırnak renginde değişim, tırnak kalınlaşması  veya pul pul  olması ve kırıntılar şeklinde tırnağın dökülmesi vardır.  Ayrıca hoş olmayan bir kokusu vardır.



Eğer tırnak mantarı tedavi edilmez, bütün tırnak bozulabilir ve diğer tırnaklar enfeksiyon yayılabilir. Tırnak mantarı köke yayılırsa cerrahi işlemler ile tedavi edilir. Klinik araştırmalara göre, tırnak mantarı tedavisinin başarısı % 50'sini oral ilaçlar sağlar. 


Buna ek olarak, reçeteli ilaçlar, özellikle karaciğer bozuklukları veya kalp sorunları (kalp yetmezliği) olan kişilerde, ciddi yan etkilere neden olabilmektedir. Bundan kaynaklı çoğu insan alternatif tırnak mantarı tedavilerine yönelmektedir. 

Tırnak Mantarına Lazerli Tedavi

Tırnak mantarı tedavisinde lazer uygulaması kullanılmaktadır. Lazerler, dokuya yansıtıldığında hedef materyal tarafından farklı şekilde absorbe edilen, ısı üreten ve dolayısıyla dokuları yok eden, yeterli kuvvete ve belirli bir dalga boyuna sahip uyumlu bir ışık enerjisi üretir. Diğer doku bileşenleri etkilenmez ve böylece korunur. Lazer uygulaması başarılı olsa da pahalı olmasından kaynaklı daha az tercih edilmektedir. 

Lazer tedavisi çok yeni olduğundan, tıbbi tedavinin etkinliğini destekleyecek önemli kanıtlar olduğu halde, bu sorunun cevabını verecek veriler henüz mevcut değil. Çoğu araştırma sırasında meydana gelen veriler  onikomikoz tedavisinde  lazerlerin  yararları  olduğunu da göstermektedir ve tırnak mantarı tedavisinde başarı ihtimali yüksektir.    

Tırnak Mantarı Bitkisel Çözüm


  • Elma sirkesi veya beyaz sirke günde üç kez  evde duştan önce tırnaklara sürülmektedir. Ardından banyo yapılır ve iyice kurulanır. 
  • Tırnak mantarı tedavisinde kullanılan en iyi antifungal yağlar  çay ağacı yağı, kekik yağı, lavanta yağıdır.
  • Listerine gargara tırnak mantarı tedavisinde kullanılmaktadır.  İçerisinde  mentol, okaliptol, metil salisilat ve timol bulunmaktadır. 
  • Tırnak mantarı tedavisinde ayrıca limon suyu da kullanabilirsiniz. 
  • İbrahim Saraçoğlu'nun aynısefa bitkisi veya civanperçemi bitkisi ile hazırladığı kürler de tırnak mantarında etkilidir. 
  • Tırnak mantarı kürlerine uygulamadan önce ayaklarınızı Ferudun Kunak'ın elma sirkesi ve limon kürü ile yıkamanız yararlı olacaktır. Antibakteriyel ve antifungal özellikleri ile bu maddeler ayaklarınızı bakterilerden arındıracaktır. 
Konuyla ilgili olarak aşağıdaki yazılarıma da bakabilirsiniz. Soru ve görüşlerinizi yorumlar kısmından bize ulaştırabilirsiniz. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder