9 Mayıs 2015 Cumartesi

Topuk Dikeni

Topuk dikeni hakkında ele aldığımız bu yazıda sizlere topuk dikeni nedir, topuk dikeni nasıl tedavi edilir, topuk dikeni, toopuk dikeni egzersizleri, topuk dikeni terliği, topuk dikeni vick ve topuk dikeni yastığı hakkında bilgi vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 


Topuk Dikeni Nedir


Topuk dikeni yani "epin kalkanei" genelde bir kemik uzaması olarak düşünülür, oysa kemik uzamaz topuk bölgesinde oluşan zorlamalar sonucu o bölgede kalsiyum birikmesi olur. İşte biriken kalsiyum bir çıkıntı meydana getirir ve bu duruma topuk dikeni denmektedir. Ayak tabanında oluşan bir iltihaplanma olan ve topuk ağrısına yol açan "plantar fasiit" ile topuk dikeni genelde karıştırılır. Ancak topuk dikeni çoğunlukla taban ağrısı yapmaz. 

Topuk dikeni basit bir röntgenle anlaşılabilir. Hemen hemen her yaş gurubunda ve cinsiyette görülen topuk dikeni daha çok gün boyu ayakta iş yapan insanlarda görülmektedir. Ancak kadınlar topuk dikeninden daha fazla muzdariptir.

Topuk Dikeni Nasıl Tedavi Edilir


Topuk dikeni teşhisi konduktan sonra ayağı rahatlatan çeşitli ortopedik tabanlıklar kullanılabilir. Topuk dikeni tedavisinde çeşitli cerrahi yöntemler kullanılabilir. Ayrıca topuk dikeni egzersizleri vardır. Bunların haricinde topuk dikeni terliği kullanılır, vicks ve balla bir karışım yapılması gibi çeşitli tedavi yöntemleri vardır.

Topuk dikenindeki en öneli tedavi yöntemi dinlenme ve buz uygulamadır. Ayaklarınızı dinlendirip buzlu torba uygulaması yapabilirsiniz. Bunlar harici egzersiz yapmanız mümkün.

Topuk Dikeni Egzersizleri



Topuk dikeni sorunlarında ilk egzersiz "aşil tendonu" germe hareketleridir. Uyandığınızda yataktan kalkmadan ayak bileklerinizi hareket ettirerek önce baş parmaklarınızı germe hareketi yapın. Hareketi yaparken ayağınızı bir duvara doğru gerin böyle 10 saniye bekledikten sonra bu sefer kendinize doğru germe hareketi yapın. 10 sefer duvara 10 seferde kendinize doğru ayaklarınızı germeniz yeterlidir. 

Yataktan kalktığınızda ise duvarın önüne geçin ellerinizi duvara yaslayıp bir bacağınızı geri atın., önde duran bacağınızı dizinizden hafifçe bükerek arkadaki bacağınızı iyice gerin ve arkadaki gerdiğiniz bacağınızın topuğunu yere basıp kaldırın, bu işlemi 10 defa kadar tekrarlayın. Bir süre sonra aynı pozisyonu diğer bacağınızla alın ve bu sefer diğer bacağınızın topuğunu basıp kaldırın. 

Bir diğer hareket sabah erkenden karşınıza çıkan ilk basamakta uygulayın bir ayağınızı yere tam basın diğer ayağınızla topuğunuzu basamağın dışında bırakın ve topuğunuzu boş kalan kısımdan boşluğa doğru bastırın. topluğu boşluğa doğru 10 saniye kadar bastırın. Bu hareketi 5 defa tekrarlayın daha sonra diğer ayaklarınıza aynı basıncı yapabilirsiniz.

Topuk Dikeni Terliği


Topuk dikeni terlikleri "plantar fascia" tendonuna masaj yapması için geliştirilen, terliklerdir. Bu terlikler söz konusu tendona masaj yaptıkları için topuk dikeni ağrılarını oldukça hafifletecektir. Terliğin günde 30 dakika giyilmesi tavsiye edilir. 

Topuk Dikeni Vicks


Ayağınızı sıcak suda bekletiyorsunuz, sıcak suya 10 dakikada bir takviye yapıyorsunuz su sıcaklığı azalmasın. Daha sonra 3 yemek kaşığı vicks bir yemek kaşığı balı karıştırıp, sudan çıkarıp kuruladığınız ayağınızın topuk bölgesine sürüyorsunuz. Karışımı bileklerinizin biraz üzerine kadar sürdükten sonra ayaklarınıza poşet geçirip 3 saat kadar bekleyin.

Topuk Dikeni Yastığı


Topuk dikeni olan bölgelere medikalcilerde satılan bir yastık konularak bölgeye basınç gelmesi engellenirse ropuk dikeni ağrıları oldukça azalacaktır.

Ama siz siz olun bu tarz durumlarda doktorlardan tavsiye dinleyin kafanıza göre işlemler yapmayın.


Topuk sorunları arasında bulunana Topuk Ağrısı hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz. Soru ve görüşlerinizi yorumlar kısımından bize ulaştırabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder