24 Temmuz 2017 Pazartesi

Ayak Tırnak Batması

Tırnak batması sorunu bir çok kişi tarafından yaşanmaktadır ve ayak tırnaklarında daha çok görülmektedir. Bunun sebebi ise dar ayakkabılardır. Ayak tırnak batması hakkında hazırladığımız yazımızda sizlere tırnak batmasını nasıl geçireceğinizi ve tırnak batması tedavisinde bitkisel yöntemleri , tırnak batması ameliyatını aktaracağız. İyi okumalar dileriz. 

Ayak Tırnak Batması


tırnak batması nedirTırnak batması genelde ayak baş parmaklarını etkilemektedir fakat bu bir kural değildir. Tırnak batması  yumuşak dokuya doğru olur ve  tırnak plakasının dış kenarına doğru tırnak büyür.  Bir tırnak batması durumun 3 aşaması vardır; 



  • İlk aşamada  küçük ödem ve kızarıklık (kızarıklık) halinde, hafif enflamatuvar reaksiyon meydana gelir. Yürüyüş sırasında zayıf ağrı olarak ifade edilmiştir.
  • İkinci aşamada kızarıklık artar ve dokularda şişme, süpüratif enflamasyon ve ülser oluşumuna neden olur.
  • Üçüncü aşamada  saniopurulent granülom oluşumu gözlemir. uzun akış kronik enflamasyon ve granülom durumda tırnak plakasınıda ödem meydana gelir ve tırnak daha kalın, mat bir hal alır. 




Tırnak Batması


tırnak batması tedavisiHastalık anormal tırnak değişiklikleri sebebi ile matris, ve çevredeki yumuşak dokularda meydana gelir. Bu klinik semptomlar ve işlevsel bozukluk oluşan bir kompleksin eşlik eder. Erkeklerde hastalık daha yaygındır. Tırnak batması nüfusun% 3-10'unda görülür .



Tırnak mantarı enfeksiyona da neden olmaktadır. Eğer erken müdahale edilirse basit adımlarlar evde tedavi edilebilir. İleriki aşamalarda tırnak batması cerrahi işlem ile tedavi edilmektedir. 

Tırnak Batması Nasıl Geçer

atık nasıl iyileşirTırnak batması engellemek için uygun bir manikür-pedikür yaptırmak gerekmektedir. Keskin köşeler bırakmamak oval bir şekilde tırnakları törpülemek gerekmektedir. 


Tırnak batması durumunda eczanelerden tırnak yumuşatma kremleri alabilirsiniz. Bunlar;



Nogtinorm:  Tırnak için bir merhemdir.Tırnak yumuşatmak ve tırnak batmalarını engellemek için kullanılır. 

Uroderm: Karbamid (üre) su içeren merhem içinde uygulanmaktadır. Bu keratolitik aktiviteye sahiptir ve doku   üzerindeki baskıyı azaltır stratum corneum, oluşumunu yavaşlatır. merhem 3-4 gün pedikürden önce uygulanır.
Nogtimitsin: Tırnak batması için  iç büyümeyi engellemek için uygulanır. Daha sonra, soda çözeltisi içinde tırnak yumuşatılır ve yumuşayan tırnak kesilir. 
Scholl: Tırnak yumuşatmak için bu sıvı 1 hafta günde 2 kez uygulanmalıdır . 

Tırnak Batması Ameliyatı


tırnak batığı tedavisiTırnak batması ameliyatında tırnak tırnak yatağından tamamen çıkarılır ve daha doğru uzaması sağlanır. Tırnak tekrar büyümeye başladığında tırnakların düzenli bakımı , kesimi ve törpülenmesi yapılmalıdır. Yoksa tırnak batması durumu tekrar nüks edebilmektedir. 



Tırnak Batması Bitkisel Tedavisi


tırnak batmasına ne iyi gelirTırnak batması tedavisinde tereyağı kullanılabilinir. Tırnak soda çözeltisi içinde yumuşatılması ardından tereyağı ile bandaj yapılması gerekir. 24 saat sonra, tırnak alanının kenarına kaldırın ve tırnağı batık yerden çıkartın. 



Aloe tırnak batmasında kullanılan diğer bir yöntemdir. Aloe tırnak boyunca kesilir ve tırnağı üzerine bandajlanarak 1 gün bekletilir. Tırnak yumuşadıktan sonra yerinde çıkarılır ve kesilir. 


Bal ve soğan tırnak batması tedavisinde kullanılmaktadır.  Temiz orta boy soğan  doğrayın ve bal bir çorba kaşığı ile karıştırın.  Ardından gece tırnağa sararak bekletin. Sabah tırnağınızı  batık yerden çıkartarak kesebilirsiniz. 



Tırnak batması ve diğer birçok ayak sorunu yaşamamak adına aşağıdaki ayak bakımı ve sağlığı ile ilgili yazılarımıza bakabilirsiniz. Sor ve görüşlerinizi yorumlar kısmından bize ulaştırabilirsiniz. 

Ayak Sağlığı
Ayak Bakımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder