7 Mayıs 2015 Perşembe

Topuk Ağrısı

Bu yazımızda sizlere topuk ağrısı hakkında bilgi vereceğiz. Topuk ağrısı topuğun al tarafından veya arkasında meydana gelebilmektedir. Topuk ağrısının nedenlerini bilmeniz bu ağrıların tedavisinde oldukça etkili olacaktır. Yazımızda cevabını bulacağınız bu konuların sizi aydınlatması dileğiyle iyi okumalar dileriz. 

Topuk Ağrısı


Ayağımızda bulunan topuk kemiği onlarca eklem ve kemikle yüzlerce tendon tarafından ayağımıza bağlanan bir kemiktir. Topuk kemiği ayağımızdaki en büyük kemiktir. Yürüme hareketinde yere ilk basan ayak kemiği olan topuk kemiği bir insanın günde ortalama 7500 adım attığını düşünürseniz yere binlerce kez temas ederek yerden gelen basıncı ilk olarak emen bir kemik ve dolayısıyla gün boyu üzerine çok fazla yük binen bir kemik topuk kemiği. Üstelik koşuyorsanız topuk kemiğine binen basınç iki katına çıkıyor.

Topuk ağrıları %70 oranda tek ayakta görülür ama topuk ağrısı çeken insanların %30'u her iki ayakta da topuk ağrısı sorunu yaşayabilir.


Topuk Ağrısı Neden Olur


Topuk ağrısının bir çok sebebi vardır.  İnsanlar genelde topuk ağrısının topuk dikeninden olduğunu düşünürler oysa topuk ağrılarının çok az kısmı topuk dikeninden oluşuyor kaldı ki topuk dikeni problemlerinin çoğu topuk ağrısı yapma potansiyeli taşımaz. Topuk ağrısının nedeni topuğun ağrıyan bölgesinin tespitiyle çok kolaylaşır. Topuk ağrıları topuk altı ağrıları ve topuk arkası ağrıları olmak üzere iki kısımda görülmektedir. 

Topuk Altı Ağrıları


Topuk altı ağrıları, plantar fasitis, topuk dikeni, topuk yağ yastıkçığı, ayak tabanı sinir sıkışması gibi nedenlerle olurlar ancak en çok ağrı topuktan başparmağa uzanan plantar fasia olarak adlandırılan kastan dolayı oluşur.
Plantar fasitis genelde çok fazla koşma, zıplama sonucu oluşur. Ayak parmak uçlarından başlayan ve topuk kemiğinde son bulan fascia kas bantlarının koşma ve diğer zolayıcı hareketler sonucu hasar görür ve topuk ağrısına neden olur. İltihap nedenli bir ağrıdır. Bu tarz ağrılar genelde ağrı topuğun altında oluşur ve topuk merkezinde yoğunlaşır.

Topuk dikeni genellikle kemiğinin altında kemiğe benzer bir çıkıntı oluşmasına verilen isimdir. Genellikle topuk ağrısına neden olmaz ama topuk altı ağrısının çeşitlerinden birisidir. Çekilecek röntgenle çok çabuk teşhis edilebilir. Topuk dikeni kemik büyümesi olarak düşünülse de aslında kemik büyümesi değil ayaktaki kasların zorlanmasıyla o bölgede oluşan kalsiyım birikintilerinden dolayı oluşan bir rahatsızlıktır. Koşu, yanlış ayakkabılar ve vücut biyokimyasındaki dengesizlikler, aşırı beslenme gibi durumlarda topuk dikeni görülür. Topuk dikeninde oluşan ağrı, genelde topuğa diken batması gibi bir ağrı olduğu için "topuk dikeni" olarak tarif edilir. 

Topuk Arkası Ağrıları


Topuk arkası ağrıları genellikle aşil tendonundan dolayı oluşur. Aşil tendonunun topuk kemiğine bağlandığı bölgede aşil tendinitis denen iltihap oluşur ve bu iltihap topuk arkası ağrılarına neden olur. Bu tarz ağrılar zaman içinde o bölgedeki deriyi kalınlaştırır ve şiş gösterirler.

Topuk ağrısının diğer nedenleri arasında yaşlanma, ayak sinirlerinin iç kısımlarına oluşan basınçlar ve topuk yastığının azalması, romatoid artrit, gut hastalığı, bursit, çeşitli yaralanmalar ve hanglund sayılabilir.

Topuk Ağrısı Tedavisi


Topuk ağrısı tedavisi için, topuk germe egzersizi, ağrı kesici gibi yöntemler birlikte uygulanır.Ancak topuk ağrısı tedavisinde ağrıya neden olan aktiviteleri azaltmak, doktor tarafından verilen özel tabanlıkların kullanılması önerilir. Ağrı geçmezse ESWT tedavisi, fizik tedavi ve cerrahi operasyonlarla çözülmeye çalışılır.



Soru ve görüşlerinizi yorumlar kısmından sorabilirsiniz. Topuk Dikeni hakkında bilgi almak için linke tıklamanız yeterlidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder