24 Temmuz 2017 Pazartesi

Ayakta Nasır Tedavisi

Ayakta meydana gelen nasırlar genelde ayakkabıların dar olmasından kaynaklı ayak derinizin sürtünmesi ve basıncından doğan, cildin kendini savunmak için geliştirdiği durumlardır. Ayakta nasır oluşumu acı verici  olabilmektedir. Bu makalede ayaklarınızdaki nasırların tedavisi hakkında sizlere bilgi verilecektir. İyi okumalar dileriz. 

Ayakta Nasır Tedavisi


nasır tedavisi
Çoğu durumda nasırlarınız ve kalluslarınız tedavi edilebilmektedir.  Kallus ve nasırlara , ayak kemikleri arasındaki sinirlere ve kan damarlarına baskı uygulandığında ortaya çıkan ağrı genellikle istirahat halindeyken ortaya çıkmaz. Metatarsal pedler, yumuşak iç taban ekleri ve yumuşak yüzeyli (örneğin, kauçuk bir döşeme minderi) duran alanların değiştirilmesi ihale kalluslarının rahatsızlığını hafifletebilir.

Özel kalıplı kemer destekleri (ortotik denir) veya tezgah üstü kemer destekleri sorunu çözmede yardımcı olabilir. Ortezi, kallus oluşumunu önlemeye yardımcı olmak için gerekli desteği ve hizalamayı sağlayabilir. Metatarsalardan biri çok düşükse, ortotik bir kesim ayağın üzerindeki basıncı dengeleyebilir.Kalus kalınlığı basınca neden olduğundan ayağı ılık  suda yumuşatarak ponza taşı ile ölü deriyi dökmeniz yararlı olacaktır. 

Nasır


nasır tedavisiNasır ve kallus aslında aynı şey: sürtünme ve basınç nedeniyle ölü ciltte kalın, sert cilt tabakaları meydana gelir. Bir nasır veya kalus gelişimini erken fark etmek önemlidir. Bundan kaynaklı ayaklarınızı  düzenli kontrol etmeniz gerekir. 


Ayak parmaklarının sıkışması sonucu nasırlar parmak arasında oluşmaktadır.Nasırların en büyük sebebi  uygun olmayan ayakkabılardır. Nasırlar ve kalluslar vücudunuzun hiperkeratoz adı verilen bir süreçten korunmasıdır. Bu süreç sıkı ve ayağa uymayan ayakkabılar yüzünden ayaklarınızda meydana gelen sürekli sürtünme ve basınç durumudur. 

Moda adına yüksek topuklu ve rahatsız edici ayakkabılar giyen kadınlar, yaygın nasır ve kallus hastalarıdır. Ancak, hammertoeler veya bunyonlar gibi, yürümeyi etkileyen bazı deforme ayak koşullarınız varsa nasırlar ve kalluslar da görülebilir. Destekleyici ayakkabılarla bile, bu kemik şekil bozuklukları ayak parmaklarına karşı gelebilir ve kallusları oluşturabilir.Nasırlar ve kalluslar genellikle sağlığınız için tehlikeli değilken, acılı ve oldukça çirkin olabilirler

Nasır Bitkisel Tedavisi

Nasırlarınız genelde sert şişlikler şeklinde oluşmamışsa aşağıdaki bitkisel tedaviler işinize yarayabilir.

evde nasır tedavisi
  • Elma sirkesinde bulunan asit içeriği , bir kallusun sert cildini yumuşatabilir. Dört parça su ve bir parça elma sirkesi çözeltisini birlikte karıştırın ve nasırınızı yaklaşık 20 dakika bekletin. Cildinizi bu suya batırdığınızda, bir ya da iki kallusu daha iyi soymanız mümkün olabilir.  
  • Hint yağı , doğal bir cilt yağlayıcı kılan özelliklere sahiptir. Bu, cildinizi bir kallusun cilalanmasını sağlamaya çalışırken yardımcı olabilir. Nasırınızı 5 çorba kaşığı hint yağı ile ılık su karışımına sokmak, hem sert cildi yağlamak hem de etkilenen bölgeyi yatıştırmak için yeterli olmalıdır. 
  • Bir pomza taşı , ayaklarınızın dibinde veya dirseklerinizde, görülmesi zor olan bir nasır varsa, özellikle kullanışlı olabilir . Nasırınızı iyice ıslattıktan sonra, sünger taşının basıncını nasırınıza uygulayın ve dairesel hareketlerle ovalayın.  
  • Epsom tuzu bir eksfoliyatör olarak kabul edilir. Bu tedavi özellikle ellerinizle çalıştıktan sonra rahatlamaya ve aynı zamanda nasırdan kurtulmaya çalışıyorsanız faydalıdır. İnce tuz taneleri kaslarınızı gevşetmek ve cildinizi rahatlatmak için çözülür. Kallusunuzu ıslatmadan önce bir ya da ılık suyla bir kaba veya 2 çorba kaşığı karıştırmak soyulmasını kolaylaştırabilir.  
  • Çay ağacı yağı , antibakteriyel, antifungal ve doğal bir antiseptiktir. Birkaç damla çay ağacı yağı ılık suyla dolu bir kaba koyun ve cildinizin yumuşamaya başladığını hissedene kadar nasırınızı ıslatın. Çay ağacı yağı çok kuvvetli olduğundan ve çok uzun süre maruz kalırsanız cilt tabakanıza zarar verebileceğinden, bu ilacı 15 dakikadan fazla kullanmayın. 
  • Bu ilaç, nasırların uzaklaştırılmasını kolaylaştıran bir reaksiyonun kıvrılması için bir asit bileşeninin (limon suyu) ve bir kimyasal bileşenin (sodyum karbonat karbonat olarak da bilinir) birleştirilmesini içerir. Başlamak için ılık suya, bir havzaya ve 2-3 çorba kaşığı limon suyuna ihtiyacınız olacak. Nasırınızı bu çözeltiye batırdıktan birkaç dakika sonra, kabartma tozu ekleyin. Kabartma tozu ince tanecikleri ve limon suyuna eklemenin gazlı etkisi, bu ıslanma için bazı kallus çözme gücü verebilir.

Ayakta Nasır Nasıl Geçer

nasır nasıl geçerKarbonat doğal bir peeling görevi yapmasının yanı sıra nasırın iyileşmesine katkı sağlar. Nasırlı bölgede bulunan ölü derilerden kurtulmanızı sağlar.   Ayrıca cildi enfeksiyon riskine karşı korur.

Ilık su ile dolu bir kovaya 2-3 yemek kaşığı karbonat ekleyin . Ayaklarınızı 10 ile 15 dakika boyunca bu suda bekletin. Ölü derileri kaldırmak için bir ponza taşı yardımı ile nasırlı bölgeyi ovun.Başka bir seçenek olarak, bir miktar suya limon suyu ve bir çay kaşığı karbonat ekleyerek bir maske hazırlayın. Bu maskeyi sadece nasırlı bölge üzerine iyice sürün. Gece açık bırakın. Ertesi sabah, ılık su ile bu maskeyi temizleyin ve ponza taşı ile cildinizi ovun. Nasırlarınız geçene kadar bu uygulamaları yapabilirsiniz. 

Nasır Neden Olur


nasırın nedenleriNasır genelde düz ayaklı insanlarda görülmektedir. Fakat herkes nasır oluşumu yaşayabilir. Örneğin, ilk metatarsal (ayak başparmağına bağlı) ağırlık yüklendiğinde yukarıya doğru kayabilir, böylece ikinci metatarsalın ekstra ağırlık kabul etmesine neden olur. İkinci metatarsal kemiğin başının altında, vücut ağırlığının çoğunu taşıyan bir kalus oluşabilir.Bu süreç diğer metatarsallarda da görülebilir ve genellikle aynı anda birden fazla kallus oluşur. Bazı vakalarda, her iki ayağının metatarsal pedinde tek bir büyük kallus gelişir.
Yanlış ayakkabı numarası ve dar ayakkabı seçimi cilde karşı sürtünmeye neden olduğunda kalluslar da oluşabilir. Dar veya yüksek topuklu ayakkabılar kalluslar da dahil olmak üzere birçok ağrılı ayak rahatsızlığına sebep olabilir. Kötü ayakkabılar veya çorap giymek ve koşu gibi atletik etkinliklere katılmak da riski artırır. Ekstra genişlik ve derinlik, yumuşak tabanlar ve daha alçak topuklu ayakkabılar, kallus oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.


Ayaktaki nasır durumu hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki yazılarımıza da bakabilirsiniz. Soru ve görüşlerinizi yorumlar kısmından  ulaştırabilirsiniz.

Nasır
Nasır Tedavisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder