24 Temmuz 2017 Pazartesi

Ayak Sağlığı

Sağlıklı ayaklar için ayak bakımı olmazsa olmazlardandır. Eğer ayaklarınıza yeteri kadar bakmazsanız ayaklarınızda bir çok problemin yanında daha çok terleme görülecektir. Bundan kaynaklı bu yazımızda sizlere ayak sağlığı için yapmanız gerekenleri aktaracağız. İyi okumalar.

Sağlıklı Ayaklar

Ayakların sağlıklı olması gerekiyor, ama pek çoğumuz ayak sağlığına yeterince özeni göstermiyor. Ayak hastalıkları olarak genelde, tırnak batması, tırnak mantarı, ayak mantarı, ayak kokusu, nasır gibi sorunlar aklımıza gelse de ayak hastalıkları çok fazla ve oldukça farklı bakım ve tedaviler gerektiriyor. Zaten sadece ayak sağlığı hizmeti veren ayak sağlığı merkezi sayısının bu kadar çok olması bile ayak hastalıklarının ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor. 

Günde yaklaşık 7000 adım atan ve gün boyu üzerinde durulan ayakların bakımı ne kadar önemli varın siz düşünün. Ayak hastalıkları yaşam kalitesini oldukça düşüren eden sorunlardır. Ayrıca bilmelisiniz ki ayaklarınız genel sağlığınızı yansıtır, bir çok hastalığın habercisidir, örneğin eklem rahatsızlıkları, şeker hastalığı, sinir hastalıkları ve dolaşım bozuklukları gibi pekçok hastalığın ilk belirtileri ayaklarda ortaya çıkar mesela diyabetik ayak sorunları gibi.  Dolayısıyla ayak şikayetleri ciddi rahatsızlıkların habercisi görevi görür. Bu yüzden sağlıklı ayaklar için düzenli ayak bakımı ve sorunların ihmal edilmemesi şart.



Ayağın Bakımı


Vücudumuzu dik tutan ve zeminle temasını sağlayan ayağın başlıca iki görevi vardır. Bunlar
  1. Vücut ağırlığının taşınması
  2. Hareket etmemizin sağlanmasıdır. 
Ayaklarımız bu görevleri yapmak için sağlam ve kuvvetli olmalıdır. 

Ayak Terlemesi

Sık görülen bir diğer ayak rahatsızlığı ayak terlemesidir.Ayak terlemesini önlemek için öncelikle ayakkabılara dikkat edilmelidir. Ayakkabılar ayağı çok sıkan ve sentetik maddelerle yapılmışsa ayak terlemesi bir hayli fazla olur. Ayrıca sıcak havalarda ayaklar iyi yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Sıcak havalarda ayakkabının içinde uzun süre kalan ayaklar, hava almadığı için çabuk terler. Ayak terlemesi konusu ihmal edilirse ayak mantarı ve ardından tırnak mantarı gibi durumlarla ayak kokusu gibi istenmeyen etkiler görülebilir.

Ayak Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler


Ayak sağlığı için yumuşak bir zemin üzerinde çıplak ayakla dolaşmak, ayak tırnaklarını düz kesmek ve,  ayağı vurmayan geniş ayakkabılar giymek ayak sağlığı için yapılması gerekenlerin başında gelir. Dar ayakkabıların nasır yaptığını, uzun topuklu kadın ayakkabıları yürüme bozukluklarına, ucu sivri ayakkabılar tırnak batmasına neden olabilir. Ayakkabı seçimi oldukça önemli bir konu.

Ayrıca ayaklarınıza 2-3 ayda bir yapacağınız peeling ayak sağlığı için oldukça önemli. İdeal bir ayak peelingi için çeşitli kimyasal peeling asitlerinden faydalanabilirsiniz. Yapacağınız peelingle ayak kokusunu önleyeceğiniz gibi ayak mantarını da yokedersiniz. Size bir ayak peelingi tarifi veriyorum.

Malzemeler
  • 50  ml kolonya
  • 10 gr salisilik asit
  • 20 ml %60 laktik asit
  • 20 ml %40 glikolik asit
Kolonya içinde salisilik asiti iyice çalkalayın, sonrasında, laktik ve glikolik asitleri ilave edip karışımı iyice çalkalayın. Elde ettiğiniz solüsyonu ayaklarınıza bolca sürüp bir naylon poşet geçirin ve geceden sabaha kadar bekleyin. Sabah ayaklarınızı yıkayın, 3-4 gün içinde ayak deriniz soyulacak ve ayaklarınız bebek ayağı gibi yumuşacık olacak. Bu peeling için hazırlayacağınız karışım size 2-3 ayda bir kullanmak kaydıyla 1 sene yetecektir.


Soru ve görüşlerinizi bizlere yorumlar kısmından sorabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder