9 Mayıs 2015 Cumartesi

Ayak Şişmesi

Ayak şişmesi hakkında ele aldığımız bu yazımızda sizlere ayak şişmesi neden olur, hangi hastalıklar ayak şişmesine sebep olmaktadır ve ayak şişmesi tedaisi hakkında bilgi vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 
Ayak Şişmesi


Ayak Şişmesi Neden Olur


Ayak neden şişer? Evet eğer bu sayfadaysanız ayak şişmesi sorunu yaşıyorsunuz ve bu sorunu aşmak için ayak şişmesinin nedenlerini bilmeniz gerekiyor. Ayak şişmesi çok fazla nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak genellikle yumuşak dokuda toplanan sıvılar ayakları şişirir. Böbreklerdeki tuz miktarı yükselirse dolaşım sisteminde kan miktarı artarak kanı sulandırır ve bu esnada açığa çıkan sıvı ayaklarda toplanarak ayak şişmesine neden olur. Belli başlı ayak şişmesi nedenleri şunlardır.


  • Hamilelik
  • Sürekli ayakta durma
  • Aşırı sıcaklar 
  • Yüksek tansiyon
  • Damar hastalıkları
  • Kalp hastalıkları
  • Uzun süreli seyahatler
  • Uçak yolculukları
  • Ayak bileğinde oluşan iltihaplar
  • Ayak burkulması
  • Böbrek bozuklukları
  • Dolaşım sistemi rahatsızlıkları
  • Gut
  • Karaciğer rahatsızlıkları
  • Obezite
  • Aşırı şişmanlık
  • Lenf ödemleri 
  • İlaç yan etkileri
  • Aşırı tuz tüketimi

 Ayak şişmesine neden olan başlıca durumlardır.



Hamilelikte Ayak Şişmesi


Hamilelikte Ayak Şişmesi
Hamilelikte kadınların vücutları bebekler için hayati önemi olan sıvılar üretilir. Uterusun damarlara baskı yapmasından dolayı da bu sıvıların etkisiyle ayaklar şişer. Hamile kadınlar uzanarak ayaklarını kalp hizasından yukarı kaldırırlarsa şişlik azalacaktır.

Yüksek Tansiyon Ayak Şişmesi


Yüksek tansiyon kılcal damarlarda açığa çıkar ve böbreklerde problemler yaratır. Hızlı kan dolaşımı vücutta açığa çıkan sıvıların böbreklerde iyi süzülememesi sonrası vücuttan atılmasını zorlaştırır ve ayaklarda biriken sular ayakta şişmeye neden olur.

Ayak Bileği İltihabı Ayak Şişmesi


Ayak bileğindeki eklemlerde artrit denen eklem iltihapları görülebilir. Ayak bilek eklemlerinde meydana gelen iltihap bileklerden başlayarak tüm ayakta şişmeye neden olur. Bu ayak şişmesinde yere temasla şiddetli ağrılar oluşur. Derhal ortopedi doktoruna görünmek gerekir. Ayrıca bazı lenflerdeki ödemler de ayak şişmesine neden olabilirler.

Gut Hastalığı Ayak Şişmesi


Gut hastalığı vücutta yüksek miktarda üre ve ürik asit birikmesine neden olabilir. Ürik asit başta ayak başparmağı olmak üzere çeşitli eklemlerde birikir ve bu nedenden dolayı eklem iltihapları oluşur. Ayağı şişirerek kızartır ve oldukça şiddetli ağrılara neden olur. Bu tarz durumlarda da hemen tıbbi yardım alınmalıdır.

Böbrek Rahatsızlıkları Ayak Şişmesi


Böbrek rahatsızlıkları dolayısıyla vücuttaki tuz ve elektrolit dengeleri bozulursa damar basıncı açığa çıkar. Damarlardaki basınçtan dolayı dokulara sızan vücut sıvıları ayakları şişirir. Bu tarz ayak şişmeleri aslında böbrek hastalıklarının belirtilerindendir. Bu yüzden muayene olmak sizin faydanızadır.


Damar Hastalıkları Ayak Şişmesi



Bacaklarda bulunan damarların tıkanması sonucu kan ayaklarda birikir ve ayak şişmesine neden olur. Cacak damarlarındaki kalınlaşmalarla birlikte yaşayacağınız ayak şişmesi çeşitli damar hastalıklarının habercisidir ve böylesi bir şişme yaşıyoranız kalp ve damar hastalıkları uzmanına görünmenizde fayda var.


İlaç Yan Etkisi Ayak Şişmesi



Bazı ilaçlar damar, dolaşım, karaciğer gibi organ ve sistemlerde yan etkiler gösterir bu yan etkilerle ayaklarınız şişebilir. Eğer yeni bir ilaca başladıysanız ve ayaklarınız şişiyorsa, ilaç yan etkilerine bakın, gerekirse ve şişme artıyorsa tıbbi yardım alın.



Burkulma Ayak Şişmesi




Ani hareketler veya denge kayıpları nedeniyle ayak bileğinizde burkulmalar meydana gelebilir. Burkulma olan eklemlerdeki dokular zedelenir bu zedelenmeyle birlikte dokularda su toplanır ve ayaklar şişebilir. Ayak burkulmalarındaki en büyük yanlış inanış sıcak su uygulamasıdır ancak tam aksine burkulan bölgeye soğuk kompreks uygulamak lazımdır. Yani buz torbası koyabilirsiniz. Soğuk su ayak damarlarını büzerek ayak şişmesini engeller. 


Sürekli Ayakta Durma Ayak Şişmesi


Çalışma koşulları gereği tempolu işler yapan sürekli ayakta çalışan veya spor yapan sporcularda ayak şişmeleri görülür. Ayak sürekli yere temaz edip vücut ağırlığımızı taşıdığı için oluşan basınçla ayak damarlarından sızan sıvılar ayaklarınızı şişirebilir ve ayaklarınızda ödem oluşturabilir. Ayaklarınızdaki bu şişlikler için uzanma ve ayağı kalp hizasından yukarı tutma ile birlikte buz en etkili çözümlerden birisiniz.


Uzun Seyahatler Ayak Şişmesi



Şehirler arası veya uluslar arası seyahaterde sürekli hareketsiz durmak ayak şişmesine neden olabilir. Ayrıca uçak yolculuklarında oluşan basınçtan dolayı ayak şişmeleri sıkça rastlanan bir durumdur.

Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir



Uzun uzun ayak şişmesi nedenlerini anlattık, şimdi ayak şişmesine iyi gelecek şeyleri anlatacağım. Yapılacak işlemler şöyle;

  • Ayakları Kalp Hizasından Yukarı Kaldırın

Ayaklarınızı sırt üstü uzanmış halde kalp seviyesinden yukarı kaldırırsanız ayak şişmesi sorunlarınız oldukça hafifleyecektir. Ayaklarınızda biriken sıvılar bu yöntemle dolaşım sistemine geri dönecektir.

  • Tuz Tüketimini Azaltın


Fazla tuz tüketimi ayakları şişiriyor. Hatta sadece ayakları şişirmiyor böbreklere zarar veriyor dolaşım sisteminde hasara yolaçıyor. Bu yüzden fazla tuz tüketen kişilerde ayak şişmesi sorunu daha fazla görülmektedir. Tuz tüketimini azaltırsanız ayak şişmeleriniz azalacaktır.

  • Daha Fazla Su İçin


Suyun hayatsal önemi hepinizin malumudur. Daha fazla su içerek böbrekler ve dolaşım sistemini rahatlatırsınız. Daha fazla su içmek ayaklarınızdaki şişmelerin azalmasını sağlayacaktır.

  • Ayağınıza Buz Uygulayın


Sakatlanma veya burkulma sonucu ayağınız şişerse ilk işiniz ayaklarınıza buz koymak olsun. Soğuk damarları büzeceği için ayaklarınızın daha fazla şişmesine engel olacaktır. Buzu direkt uygulamak yerine buz dolu bir torba tercih edin buz teninize zarar verebilir. 

  • Ayağınıza Masaj Yapın


Ayak masajı ayak şişliklerine oldukça iyi gelecektir. Masaj için özel bir ayak masajı yağı hazırlayabilirsiniz. Bu yağ ayak şişliklerini dindirmeye yarayacaktır.

Ayak Şişmesi Tedavisi


Kronik ayak şişliği yaşıyorsanız ve şişme sorununda doktora gidip başka bir hastalık çıkmadıysa muhtemelen gün boyu ayakta durmaktan dolayı ayaklarınız şişiyor demektir. İşte bu durumda kullanabileceğiniz bir ayak masaj yağı tarifi vereceğim bu yağ ayak şişmesi sorununda size oldukça yardımcı olacaktır.

  • 100 ml shea butter (karite yağı)
  • 10 ml biberiye yağı
  • 10 ml lavanta yağı
  • 5 gr şap (un kıvamında)
  • 2 gr mentol
Shea yağını fazla ısıtmadan eritip içerisine mentol ve şapı (şapın un kıvamında iyice ufalmış olmasına özen gösterin, gerekirse siz un kıvamına kadar ezin) ilave edin iyice karıştırın biraz soğumaya bırakın, yağ hafif katılaştığında biberiye ve lavanta yağlarını içerisine ilave edin. İyice karıştırıp dolapta donmaya bırakın.

Akşamları 1 dakika kadar bir kalıp buzu ayağınızda hızlıca gezdirin ve ardından ayağınızı kurulayarak bu yağla ayağınıza biraz masaj yapıp sonra sırtüstü uzanın ve ayaklarınızı kalp seviyesinden yukarıda tutun. Şişlikleriniz kısa sürede inecek ve bir zaman sonra eskisi kadar şişmeyecektir.


Soru ve görüşlerinizi yorumlar kısmından bize ulaştırabilirsiniz. Topuk Ağrısı hakkında bilgi almak için linke tıklamanız yeterlidir. Acil şifalar dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder