7 Mayıs 2015 Perşembe

Diyabetik Ayak


Şeker hastalığı olan kişiler ayaklarındaki kan dolaşımı daha az olduğundan daha çok ayak sorunu yaşarlar. Bu yazımızda sizlere ayak diyabetikseniz ayak sağlığınızı nasıl koruyacağınızı ve ayak bakımınızı nasıl yapacağınızı aktaracağız. İyi okumalar dileriz. 


Şeker Hastalığı ve Ayak Sağlığı

Şeker hastalığı oldukça yaygın bir hastalıktır. Maalesef şeker hastalarının %70'i ayak sorunları yaşarlar. Diyabetik ayak şeker hastalığı yani diyabet yaşayanların maruz kaldıkları ayak hastalığının genel ismidir. Diyabetik ayak sorunu üç nedenden dolayı oluşmaktadır bu nedenler; 
  • Damar bozulmaları 
  • Kan yapısındaki bozulmalar 
  • Ayak sinirlerinde meydana gelen bozulmalardır. 

Şeker hastalarında genellikle ayaklarda his kaybı ve kapanmayan yaralar gözlemlenir. Şeker hastalarının salgıladıkları yoğun glikoz sinir sisteminde su toplar ve buna paralel olarak su toplayan bölgelerde his kaybı açığa çıkar. Şeker hastasıysanız ayak sağlığınıza daha fazla önem vermelisiniz. Ayak hijyeni sizin için çok önemlidir ve uygun ayakkabılar giymelisiniz. Eğer düzenli bakım yapmazsanız tedavisi oldukça zor çeşitli yaralar açılabilir.


Diyabetik Ayak Tedavisi


Diyabetik ayaklı hastalarda iyileşmeyen yaraların ana nedeni damar tıkanıklıklarıdır. Kan akışı düzensizliği nedeniyle açılan yaralar iyileşmiyor. Diyabetik ayakların tedavisinde gerekli önem verilmezse kangrene yol açabilir ve ayağınızı kaybetme riskiniz vardır. Diyabetik ayak tedavisi genel diyabet tedavisiyle paralel gider.  

Öncelikle kan dolaşımının ve kan şekerinin düzenlenmesi lazımdır. Daha sonra eğer ileri boyutta diyabetik ayak sorunu yaşıyorsanız ve ayaklarınız yara olduysa antibiyotik tedavisi ve oksijen tedavisi uygulanabilir. Diyabetik ayak sorununuz varsa muhakkak doktora başvurmanız lazım. Kendi başınıza işlemler yapmayınız.


Diyabetik Ayak Bakımı


Şeker hastalığınız varsa ayaklarınıza gerekli özeni ve bakımı yapmalısınız bu amaçla üretilmiş çoraplar ve ayakkabıları kullanmalısınız. Doktorlarınızın tavsiyesini dinleyiniz, verdikleri ilaçları ihmal etmeden düzenli biçimde kullanınız.


Ayak anatomisi hakkında bilgi almak ve ayak bakımını genel olarak nasıl yapmanız gerektiği hakkında daha fazla bilgi almak adına aşağıdaki yazılarımıza bakabilirsiniz. Soru ve görüşlerinizi yorumlar kısmından sorabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder